Djeca i mladi su #VrijedniPažnje

Thumb

Nasilje, u različitim pojavnim oblicima, utiče na više od milijardu djece širom svijeta i dešava se svaki dan, u svakoj zemlji i svakoj zajednici i Bosna i Hercegovina nije iznimka. Život u nasilju djecu lišava dostojanstva, prava i potencijala, te utiče na njihovo zdravlje, razvoj i obrazovanje. Istovremeno, nasilje i njegove posljedice koštaju društvo jako mnogo time što usporavaju ekonomski razvoj, narušavaju ljudski i društveni kapital.  Mi u World Vision-u vjerujemo da je svijet bez nasilja nad djecom moguć, te je sigurno i brižno okruženje za dijete ono za što se, sa svojim partnerima, svesrdno zalažemo.

Djelujući u okviru globalnog partnerstva, World Vision u BiH pokrenuli smo kampanju „Vrijedni pažnje“ usmjerenu na zaustavljanje nasilja i zanemarivanja djece u Bosni i Hercegovini. Kreirana u bliskoj saradnji sa djecom i mladima iz različith krajeva BiH kampanja je nazvana „Vrijedni pažnje“, i donosi autentičan glas i jasnu poruku djevojčica i dječaka koji traže pravo na život bez nasilja. „Vrijedni pažnje“ je lokalna inačica globalne kampanje ‘It Takes a World to End Violence Against Children’ / Potreban je cijeli svijet da zaustavimo nasilje nad djecom organizacije World Vision čiji je cilj okončanje nasilja nad djecom.

Kampanju je, simboličnom šetnjom do Trga Bosne i Hercegovine, otvorilo više od 200 djece iz cijele BiH sa jednom zajedničkom porukom:

Vrijedni smo vaše pažnje.

 Vrijedni pažnje

Djeca i stručnjaci govore o problemu i posljedicama zanemarivanja djece u BiH

Nasilje u različitim pojavnim oblicima utiče na više od milijardu djece širom svijeta. Zanemarivanje djece je u korijenu različitih oblika nasilja, o čemu iz svoje perspektive u filmu Vrijedni pažnje govore djeca, ali i stručnjaci iz oblasti psihologije, socijalnog rada i zaštite dječijih prava.

Publikacije i istraživanja